Mijn pensioen, daar blijft mijn ex-partner vanaf.

 

 

 

 

 

 

 

Mijn pensioen, daar blijft mijn ex-partner vanaf!

Jullie gaan scheiden! Er zijn veel vragen over verschillende onderwerpen,  maar ook over de verdeling van jullie pensioen?
Als je uit elkaar gaat, word je voor het eerst geconfronteerd met wettelijke regels die gelden omtrent het verdelen van pensioen.

In de wet staat bijvoorbeeld dat gehuwden en geregistreerd partners het ouderdomspensioen verevenen. Maar wat betekent dat precies? Je zou toch denken het is mijn pensioen, daar blijf jij vanaf!
Maar pensioen wordt gezien als spaargeld dat bij scheiding verdeeld moet worden, tenzij je in huwelijkse voorwaarden deze verdeling hebt uitgesloten.

Maar wat betekent dit nou precies? En wat zijn de gevolgen van gemaakte afspraken bij scheiding als je met pensioen gaat?
En als je ex-partner komt te overlijden voor zijn pensioendatum, krijg jij dan nog wel een deel van zijn/haar pensioen?

Veel scheidende partners vinden pensioen een complex onderwerp. Vaak hebben ze al gauw de neiging de gevolgen van de pensioenverdeling niet te onderzoeken, waardoor ze eigenlijk niet goed weten wat de consequenties zijn van deze wettelijke regels.
Heb jij inzichtelijk wat jij straks overhoudt aan pensioeninkomen na de scheiding?

Zijn deze wettelijk regels omtrent pensioenverdeling voor jullie ook de beste afspraken die jullie kunnen maken?
Bijvoorbeeld bij een groot leeftijdsverschil tussen partners, is het vaak beter af te wijken van de wet en andere afspraken te maken.

Het is belangrijk financieel advies en begeleiding in te schakelen tijdens jullie scheiding. Laat je hele financiële situatie, voor en na de scheiding, en jullie wensen in kaart brengen, zodat jullie de juiste beslissingen kunnen maken. Ook over het onderwerp pensioenverdeling.

Mirjam Croes

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *