Alimentatie

Help, mijn partner heeft een ander

HELP, MIJN PARTNER HEEFT EEN ANDER!

Er stranden veel huwelijken, doordat er een ander in het spel is.
Vaak is “die ander” niet de oorzaak van de scheiding. Meestal loopt het al een langere tijd niet lekker binnen een relatie.
Partners maken elkaar simpelweg niet meer gelukkig.

Toch is dat inzicht voor de bedrogen partner lastig. De bedrogen partner voelt zich meestal gekwetst en er is geen vertrouwen meer.
Het wegvallen van vertrouwen maakt plaats voor onzekerheid en angst.
En juist vertrouwen is heel belangrijk om samen verder te kunnen of….
een scheiding goed te kunnen doorlopen.

Want vertrouwen zorgt ervoor dat….
– Jullie gezamenlijk tot oplossingen kunnen komen
– Jullie samen concrete afspraken maken
– Jullie deze afspraken nakomen
– Je vertrouwen hebt in de ander als ouder
– De ander jou een nieuwe toekomst gunt
– Jullie allebei verder kunnen!

Zorg een beetje voor elkaar

ZORG EEN BEETJE VOOR ELKAAR!

De druk op de zorg is groot. De toename van het aantal
corona patiënten, die behandeld moeten worden, zorgt voor een enorme werkdruk. Ik hoop dat er voor het verzorgend personeel een goede en stabiele thuissituatie is, waarop men kan terugvallen. Een thuissituatie waar men zichzelf oplaadt, ontspant, plezier maakt, gevoelens deelt en waar men zichzelf kan zijn.
Wanneer je thuis niet meer tot rust kunt komen, omdat er spanningen zijn, er constant ruzie is, dan laad je niet meer op en is er een reële kans dat een relatie geen stand houdt.

Als jullie van plan zijn te gaan scheiden, dan loopt de verzorging voor elkaar na de scheiding nog een aantal jaren door in de vorm van kinderalimentatie en/of partneralimentatie.

Op 1 januari 2020 is de maximale duur van de partneralimentatie gewijzigd. De maximale betalingsduur voor partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar of korter. Heeft het huwelijk korter dan 10 jaar geduurd, dan ontvangt de ex-partner alimentatie voor de helft van die tijd. Bijvoorbeeld jullie zijn 6 jaar getrouwd, dan betaalt de alimentatieplichtige ex-partner 3 jaar partneralimentatie.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen.
Een voorbeeld hiervan is als jullie samen kinderen hebben, eindigt de alimentatieverplichting als het jongste kind 12 is.

Naast de duur is in 2020 ook de fiscale aftrekbaarheid van de partneralimentatie beperkt. Momenteel is de betaalde partneralimentatie aftrekbaar op het belastbaar inkomen tegen een percentage van maximaal 43%(2021). Dit wordt afgebouwd naar 37% in 2023.

EEN GOEDE OUDE DAG, OOK NA DE SCHEIDING!

EEN GOEDE OUDE DAG…OOK NA DE SCHEIDING!

Als jullie gaan scheiden hebben jullie waarschijnlijk veel vragen over verschillende onderwerpen.
Je wordt voor het eerst geconfronteerd met wettelijke regels, onder andere regels over het verdelen van het pensioen.

Veel scheidende partners vinden pensioen een complex onderwerp. Vaak hebben ze al gauw de neiging de gevolgen van de pensioenverdeling niet te onderzoeken, waardoor ze eigenlijk niet goed weten wat de consequenties zijn van deze wettelijke regels.

Heb jij inzichtelijk wat jij straks overhoudt aan pensioeninkomen na de scheiding?
Zijn deze wettelijk regels omtrent pensioen en scheiden voor jullie ook de beste afspraken die jullie kunnen maken?
Bij een groot leeftijdsverschil tussen partners, is het meestal verstandig andere afspraken te maken.

Juist daarom is het belangrijk financieel advies en begeleiding in te schakelen tijdens de scheiding. Laat de hele financiële situatie, voor en na de scheiding, en jullie wensen in kaart brengen, zodat jullie de juiste beslissingen kunnen nemen. Ook over het onderwerp pensioen.
Dat geeft rust en duidelijkheid, zodat jullie allebei verder kunnen.

Mirjam

Hoe kijk jij?

HOE KIJK JIJ?

Het bericht dat Bibian Mentel is overleden maakt indruk op me.
Ze keek, ondanks haar ziekte, altijd naar de positieve kant van het leven. Ze pakte de kansen die ze kreeg. Overwinnen en jezelf ontwikkelen, daar zette ze op in! Een groot voorbeeld voor mij en ik verwacht voor velen van ons.

Ik besef maar al te goed dat er periodes zijn die het lastig maken de positieve kant van het leven te zien.
Problemen in een relatie, die onoplosbaar lijken, maken je leven een stuk minder leuk.
Je weet dat het noodzakelijk is deze problemen op te lossen, maar hoe? Of… je voelt dat deze problemen voor jou onoplosbaar zijn en dat scheiden de enige oplossing is.
Hoe vertel jij jouw partner dat het over is?
En..hoe breng jij deze boodschap?

Als jij beslist te gaan scheiden is het essentieel deze boodschap helder en respectvol naar jouw partner uit te spreken.
Hoe duidelijker jij kan uitleggen dat je wilt scheiden en waarom, hoe beter jouw partner het besluit kan verwerken.
Dit draagt bij aan meer begrip en zorgt uiteindelijk voor een betere en snellere afwikkeling van de scheiding, zodat jullie beiden de positieve kant van het leven weer kunnen zien.

PERSPECTIEF…..

Perspectief…….

We willen graag perspectief in deze tijd. Licht aan het einde van de tunnel. Weten wanneer we weer verder kunnen met leven, net zoals voor de coronaperiode.

Mensen hebben over het algemeen behoefte aan zekerheid. Dat wil zeggen zekerheid over de basisbehoeften, zoals onderdak, eten en kleding, maar natuurlijk ook zekerheid dat je datgene kunt behouden wat je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Zodra hierover onzekerheid ontstaat, heeft dit z’n weerslag op het dagelijkse leven.

Ben je ondernemer en heb je de afgelopen jaren een gezond bedrijf opgebouwd, kan er in deze periode onzekerheid ontstaan over de continuïteit van jouw onderneming.

Het gevoel van onzekerheid en angst is er ook op het moment dat je gaat scheiden. Zeker de periode tijdens de scheiding wordt vaak als zwaar ervaren.
Is er eenmaal licht aan het einde van de tunnel, dan geeft dit perspectief.
Perspectief krijg je door inzicht in de mogelijkheden die er zijn met als resultaat, financiële zekerheid, emotionele rust en duidelijkheid.

Gaan jullie scheiden en willen jullie weer perspectief, neem dan contact met mij op!

Mirjam

 

Ik wil gewoon weer verder!

IK WIL GEWOON WEER VERDER!

Je herkent het vast wel. Het gevoel dat je op de rem staat.
Dat je verder wilt maar niet kunt, omdat er dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt, zoals corona.
Een frustrerend gevoel geeft dat.

Dit kan ook gelden voor een relatie. Een relatie waar je niet meer gelukkig in bent, niet meer de positieve richting ziet en je geen idee hebt hoe je het tij zou kunnen keren.
Je hoopt dat het goed komt en dat er zaken veranderen.
Maar hoop is vaak niet meer dan uitgestelde teleurstelling.

Duidelijkheid over je toekomst geeft rust en perspectief. Belangrijk dus om de eerste stap te zetten naar verandering. Misschien is dat wel het verlaten van je partner en los van elkaar verder te gaan met jullie leven.
De twijfel zal misschien blijven, maar je zult op een gegeven moment de knoop moeten doorhakken. Je wilt gewoon verder met je leven
Er is namelijk een ding erger in een relatie dan scheiden en dat is ongelukkig bij elkaar blijven.

Mirjam

Alimentatie? Ik kan het niet meer betalen

Pensioen verdelen

Ik betaal maandelijks alimentatie, maar ik kan het niet meer betalen!

Merk jij het ook? Overal waar je kijkt of komt gaat het over Corona en de gevolgen voor onze economie.
Ook jij maakt je zorgen.
Je raakt je baan kwijt of je bedrijf draait slecht.  Je verwacht dat je de maandelijkse lasten, waaronder alimentatie, niet meer kunt betalen.

Ondanks dat je het wellicht lastig vindt, is het beste advies dit bespreekbaar te maken met je ex-partner en samen te kijken naar een oplossing.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat?
En wat betekent eventueel een verlaging van de alimentatie voor je ex-partner? Wat zijn jouw plichten, maar natuurlijk ook, wat zijn jouw rechten!
Is er overleg tussen jullie mogelijk?
En als je ex-partner niet wil meewerken? Wat ga je dan doen?

Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van het aanpassen van de alimentatie en de diverse mogelijkheden hierin. Het inschakelen van een deskundige kan hierbij helpen!