Een enorme belastingaanslag na scheiding.Hoe kan dat?

Jullie gaan scheiden! De ex partner krijgt de eigen woning, maar ontvangt een enorme belastingaanslag. Hoe kan dat?

Jullie zijn van plan te gaan scheiden. Een belangrijke voorwaarde is, dat de kinderen in hun huidige leefomgeving blijven wonen. Daarom krijgt één van jullie de huidige eigen woning, waarbij het besluit wordt genomen de overwaarde van de woning niet te verdelen. Daar zetten jullie tegenover dat de partneralimentatie komt te vervallen.

Iedereen blij!  Een win-win situatie toch? Dat zou je zeggen! Was het maar zo eenvoudig….

Je kunt van alles afspreken en vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Maar let op! Zowel fiscaal als financieel zitten er aan deze keuze behoorlijk wat haken en ogen.

Als jullie ervoor kiezen de overwaarde van de woning niet te verdelen en daarbij af te zien van partneralimentatie, wordt dat deel van de overwaarde als inkomsten gezien, waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Degene die afziet van zijn/haar deel van de overwaarde, kan dit deel eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting.

Hoe kun je dit goed regelen zonder dat je achteraf voor onaangename financiële en fiscale verrassingen komt te staan? Welke opties/mogelijkheden zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen van de diverse opties?

Als financieel expert op het gebied van scheidingen en financieringen, zorg ik ervoor dat afspraken zowel financieel, fiscaal als juridisch goed op papier komen!
Willen jullie meer weten hoe jullie een eventuele scheiding kunnen aanpakken?
Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Mirjam Croes
Financieel echtscheidingsadviseur
RFEA

 

 

 

 

 

ik woon samen en ga uit elkaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *