Ik ben getrouwd en ga scheiden

Ik ben getrouwd en ga scheiden

Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. 
Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting. Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier.

 

Wat staat je allemaal te wachten en welke stappen moeten we nemen.
Jullie gaan niet voor niets uit elkaar, dus het is niet gek als de communicatie niet altijd goed loopt of dat er soms zelfs ruzie is. Wat hebben jullie nodig om zo goed mogelijk met elkaar te blijven overleggen? Dit kan een goede structurele begeleiding zijn van wat jullie belangrijk vinden tijdens het scheidingsproces. Jullie kunnen mij inschakelen als onafhankelijke RFEA adviseur, die jullie tijdens het proces begeleidt.

 

Scheiden betekent afspraken maken
Er moeten afspraken komen over de scheiding. Deze leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Die afspraken gaan over belangrijke zaken. Voor de toekomst is het van belang dat jullie je goed voelen bij die afspraken. Deze gaan onder andere over:

Verwerkingsproces-Rouwcurve
Rouwcurve
  • Verdeling van geld en spullen
  • Verdeling van schulden
  • Wat er met het gezamenlijke huis gebeurt
  • De hoogte van de alimentatie
  • De verdeling van het pensioen
  • Wie voor de huisdieren gaat zorgen
  • Alle andere afspraken die je samen wilt maken

Bedenk dat je ook kunt afspreken dat jullie sommige zaken nu op een bepaalde manier regelen, maar dat jullie de afspraken over bijvoorbeeld 6 maanden opnieuw bekijken.

Een scheiding werkt in grote lijnen als volgt:

  • Als jullie kinderen hebben maak je afspraken over de zorg van de kinderen en kinderalimentatie. Deze afspraken komen in het ouderschapsplan
  • Jullie maken afspraken over de verdeling van je spullen, huis, geld en schulden. Die komen in het scheidingsconvenant

Zijn jullie het eens zijn over de scheiding en hebben jullie samen afspraken gemaakt, dan vragen jullie samen de scheiding aan, dan spreek je over een gemeenschappelijk verzoekschrift. Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift hebben jullie samen afspraken gemaakt over de scheiding en de gevolgen van de scheiding.  Dit verzoekschrift wordt naar de rechtbank verstuurd.

Bij het gezamenlijk regelen van de scheiding zijn de pijlen gericht op het inrichten van de toekomst. Zeker als jullie kinderen hebben is dit essentieel. Daarom ben ik er stellig van overtuigd dat het voor alle partijen het beste is samen afspraken te maken over de gevolgen van de scheiding.