Echtscheidingsconvenant

Echtscheidingsconvenant
Een echtscheidingsconvenant is een geschreven document waarin alle afspraken tussen jullie worden vastgelegd met betrekking tot de echtscheiding. Zoals het verdelen van het huis, de inboedel, overige bezittingen, schulden, pensioenen, vermogen, alimentatie. Als jullie samen kinderen hebben,  is een ouderschapsplan een verplichte bijlage bij het convenant. Daarin worden alle afspraken rondom de kinderen opgenomen.

 

Overeenstemming
Op het moment dat over alle deelonderwerpen overeenstemming is bereikt, kunnen alle afspraken worden verwoord in een concept echtscheidingsconvenant. Dit convenant zal aan jullie beiden worden toegestuurd. Tijdens een afspraak zullen we gezamenlijk het concept convenant bespreken. Als de inhoud van het convenant voor jullie beiden duidelijk is en jullie zich kunnen vinden in de gemaakte afspraken, kan het convenant ondertekend worden. 

 

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?
Jullie zijn niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Afspraken die in de wet zijn vastgelegd zijn dan van toepassing. Het is wel raadzaam om afspraken vast te leggen, ook al wijken jullie niet af van wetgeving. Namelijk hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben een convenant nodig om de echtscheiding af te wikkelen. Ook geeft het duidelijkheid over wat er afgesproken is, nu en in de toekomst.