Maand: oktober 2020

Je was de liefde van mijn leven……

Echtpaar in scheiding

Je was de liefde van mijn leven, maar als ik het allemaal van tevoren had geweten……

Herken je het ook? Kriebels in je buik, verliefdheid die doorgroeit naar liefde. Je weet het zeker! Met deze persoon ga jij oud worden! Jullie gaan samenwonen, trouwen en krijgen kinderen. Jullie leven nog lang en gelukkig! Of toch niet?
Helaas eindigt niet elk sprookje zo! Je groeit uit elkaar of je komt er achter dat jullie niet zo goed meer bij elkaar passen. De situatie wordt onhoudbaar en jullie beslissen uit elkaar te gaan.

Dan kom je er achter dat wat vanzelfsprekend was voor jou, voor de ander helemaal niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld de schenking of nalatenschap van jouw ouders moet je gaan delen met jouw ex partner. Waar je dacht er samen uit te komen, ontstaan nu discussies.

Als je getrouwd bent na 1 januari 2018 gelden er zelfs andere regels. Maar in de praktijk zie ik dat juist die nieuwe regelgeving tot extra discussies leiden tussen partners bij scheiding.

Hoe hadden jullie dit kunnen voorkomen?
Mijn advies is, bij de start van een relatie, duidelijke afspraken te maken over hoe jullie bepaalde financiële kwesties geregeld willen hebben. Het is belangrijk deze afspraken op papier vast te leggen, zodat je eventuele discussies hierover in de toekomst voorkomt.
Ik zie dat partners wel het risico van overlijden bespreken en regelen, maar niet het risico van scheiden. Gek eigenlijk dat partners dat niet bespreken, want het risico dat je gaat scheiden tijdens de relatie is veel groter dan het risico dat je komt te overlijden tijdens de relatie.

Mirjam

 

Alimentatie? Ik kan het niet meer betalen

Pensioen verdelen

Ik betaal maandelijks alimentatie, maar ik kan het niet meer betalen!

Merk jij het ook? Overal waar je kijkt of komt gaat het over Corona en de gevolgen voor onze economie.
Ook jij maakt je zorgen.
Je raakt je baan kwijt of je bedrijf draait slecht.  Je verwacht dat je de maandelijkse lasten, waaronder alimentatie, niet meer kunt betalen.

Ondanks dat je het wellicht lastig vindt, is het beste advies dit bespreekbaar te maken met je ex-partner en samen te kijken naar een oplossing.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat?
En wat betekent eventueel een verlaging van de alimentatie voor je ex-partner? Wat zijn jouw plichten, maar natuurlijk ook, wat zijn jouw rechten!
Is er overleg tussen jullie mogelijk?
En als je ex-partner niet wil meewerken? Wat ga je dan doen?

Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van het aanpassen van de alimentatie en de diverse mogelijkheden hierin. Het inschakelen van een deskundige kan hierbij helpen!

 

Een tweede lockdown, gaat jouw relatie dat redden?

lockdown

Een tweede lockdown, gaat jouw relatie dat redden?

Je relatie loopt niet lekker en met een eventuele 2de lockdown voor de deur, zet het je relatie op scherp en benadrukt het nog eens extra dat het samen niet meer gaat. Jullie komen tot het besluit niet samen verder te willen. De scheiding willen jullie zorgvuldig en met respect voor elkaar regelen.

Trap niet in onderstaande 4 valkuilen:

1. Het te snel willen afwikkelen van de scheiding

Het kost tijd om je te informeren en zaken goed uit te zoeken en de juiste beslissingen te nemen. Denk daarbij aan de verdeling van gezamenlijke woning, jullie bezittingen en eventuele schulden, afspraken over de opvoeding van de kinderen en de verdeling van pensioen. Hoe gaan jullie dat aanpakken? En zijn jullie het over alle onderwerpen direct eens? Neem hier dus de tijd voor en leg de afspraken goed vast. Het voorkomt discussies in de toekomst.

2. Goedkoop is duurkoop: Schakel deskundig advies in!

Afspraken maken en het vastleggen daarvan is belangrijk. Daarnaast is het essentieel dat je overziet wat consequenties zijn van de gemaakte afspraken. Het kan zijn dat je iets hebt afgesproken, maar later geconfronteerd wordt met een flinke belastingaanslag. Dit had wellicht voorkomen kunnen worden, wanneer afspraken op een andere wijze waren vastgelegd. Laat je dus goed adviseren.

3. Emoties je beslissingen laten bepalen

Hoe moeilijk het misschien ook is om je tijdens de scheiding in de ander te verplaatsen, toch is dat heel belangrijk. Afspraken maken lukt alleen maar als beide partijen er achter staan. Verdiep je dus in elkaars belangen en motivatie en schakel hulp in als jullie er samen niet uitkomen. Vraag jezelf af of je na een aantal jaren nog achter de gemaakte afspraken staat, als de hevigste emoties weg zijn.

4. Vermijden van contact/communicatie ex na de scheiding

Besef dat de situatie in de toekomst wellicht verandert. Er zullen altijd dingen blijven die met elkaar besproken moeten worden. Als jullie samen kinderen hebben, is er vaak extra overleg nodig. Een goed contact met je ex partner is daarom van groot belang om ook na de scheiding tot goede afspraken te komen.