Ontbinding samenlevingsconvenant
Voor het ontbinden van een samenlevingscontract hoeven jullie niet naar de notaris. Het voordeel van samenwonen is dat er geen procedure bij de rechtbank nodig is als je uit elkaar wilt gaan. In een samenlevingscontracten wordt onder andere bepaald hoe je de samenleving kunt beëindigen, vaak kan dat via een opgesteld document.
Eigen woning
Vaak ben je samen eigenaar van een eventuele koopwoning en hebben jullie samen een hypotheek op deze woning. Bij een koopwoning zal beslist moeten worden of de woning wordt verkocht of dat één van jullie in de woning blijft wonen. In dat laatste geval zal moeten worden afgerekend met de partner die vertrekt (overwaarde of onderwaarde). Daarnaast zullen er nog meer zaken geregeld en afgesproken moet worden wat betreft kinderen, huis, verzekeringen, scheiding van financiën etc.
Boedelscheiding
Het samenlevingscontract geeft aan wat wel of niet gedeeld hoeft te worden. De gemeenschappelijke zaken zullen moeten worden verdeeld. Schulden maken het er ook niet makkelijker op. Wie is aansprakelijk voor de betreffende schuld? Ik kan jullie helpen dit in kaart te brengen.
Ouderschapsplan
Hebben jullie kinderen? Zijn jullie beiden juridisch ouder en hebben jullie beiden het gezag over de kinderen? Dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
Alimentatie
Naast kinderalimentatie kan er ook sprake zijn van partneralimentatie. Jullie kunnen in een samenlevingscontract iets afgesproken hebben over partneralimentatie. In dat geval zal er een alimentatie moeten worden vastgesteld.
Ook al staat er niets over alimentatie in het samenlevingscontract, achteraf kun je natuurlijk samen afspreken dat de ene partner nog een tijdje een deel van het inkomen afdraagt aan de andere partner. Als jullie er samen niet uitkomen of het goed willen regelen voor de toekomst, dan is het verstandig om mij in te schakelen en jullie te laten begeleiden.